Dakpannen in vakantiepark Walibi weer als nieuw, dankzij Isonit dakcoating.

Doorgaans staat de buitenschil van een gebouw goed in de verf, terwijl het pannendak lelijk afsteekt bij de rest van het exterieur. Dit is simpel te verhelpen door het dak te coaten met Isonit dakcoating, Veel mensen zijn nog onwetend over de mogelijkheden en voordelen van een kwalitatieve dakverf. Des te interessanter dat in Biddinghuizen een groot aantal vakantiewoningen is voorzien van een nieuw, en goedkoop alternatief voor een totale renovatie van de Pannendaken.  

Het is een doordeweekse dag in april. We bevinden ons in vakantiepark Walibi Village, dat grenst aan het populaire attractiepark Walibi Flevo bij het Flevolandse dorp Biddinghuizen. Het terrein telt in totaal 70 vakantiewoningen, in grootte variërend van 2- tot 8-persoons accommodaties, waarin bezoekers van het pretpark desgewenst kunnen overnachten. Op het hellende dak van een van de vakantiewoningen zijn twee werknemers van firma Dak & Gevel Noord uit Stadskanaal, veilig aangelijnd, bezig met het coaten van de betonnen dakpannen door middel van airless spuitapplicatie. Vanaf de begane grond kijkt mede-eigenaar Aart de Boer van Dak & Gevel Noord geïnteresseerd toe. “In opdracht van de directie van Walibi Village moeten we hier de pannendaken van alle 70 vakantiehuizen én van de beheerderswoning onderhanden nemen”, legt hij uit. “Vorig jaar heeft een schildersbedrijf het exterieur van alle accommodaties al opnieuw in de verf gezet. Door ons de dakpannen in donker-antraciet te laten coaten, zien de vakantiehuizen er straks weer compleet als nieuw uit.”

Goedkoper

Walibi Village werd gebouwd in 1980. Het is voor het eerst dat de dakpannen van de vakantiehuizen worden gecoat. “Door de jarenlange weersinvloeden zagen de pannendaken er niet meer uit. Ze waren flink van kleur verschoten, hadden een doffe, grijze uitstraling, wat ten koste ging van de totale uitstraling van de huizen”, aldus De Boer. “Een dakcoating aanbrengen is in de meeste gevallen 75 procent goedkoper dan nieuwe dakpannen aanschaffen. Dat gaf voor onze opdrachtgever de doorslag. De coating heeft niet alleen een esthetische functie, maar beschermt de dakpannen ook tegen mos, algen en schimmels en verlengt zo de levensduur.” Net als bij regulier schilderwerk begint het bij het coaten van pannendaken met een goede reiniging. Daar begon Dak & Gevel Noord eind vorig jaar fasegewijs al mee in Walibi Village. Eerst werden de pannen onder hogedruk schoongespoten: koud water onder een druk van minimaal 200 bar. “Er blijven altijd sporen achter van bacteriën, schimmels, algen en mossen. Om ook deze te verwijderen, spoten wij het dak in met een desinfectant. Dit is een milieuvriendelijk product, niet schadelijk voor de gezondheid en planten of dieren”, aldus De Boer.

Coaten

Daarna kon vanaf eind februari het coatingstraject aanvangen. De Boer: “Het afplakken doen wij met afdekfolie, plastic en stroken karton. Die moeten ervoor zorgen dat er geen spuitnevel op windveren, boeidelen, deuren, ramen, kozijnen en goten terechtkomt. We appliceren met een airless spuitmachine met verwarmingselement, zodat de verf goed vloeit.” Eerst bracht het bedrijf een diep-grondering aan. Vervolgens werden twee coatinglagen (ieder van 120 mu nat) aangebracht, waarvan de eerste laag 10 procent verdund met water. “Bij de meeste projecten kiezen we voor Isonit Dakcoa-ting, een op acryl gebaseerde Deense coating. Zo ook hier in Walibi Village. Uit een woning komt veel vocht en daarom is het belangrijk dat het dak goed kan ademen. Dan is deze acrylaatcoating ideaal.”Bij het gesprek zijn ook de buitendienst-medewerkers Tim Roll en Riemer Visser van Schriever Bouw- en Industriespecialiteiten uit Groningen aanwezig. Schriever is landelijk importeur van het Deense merk Iso Paint Nordic, dat dak- en gevel-coatings en hydrofoberingsmiddelen voor de professionele gebruiker op de internationale markt brengt. In die hoedanigheid is Schriever al enige jaren de vaste leverancier van Isonit Dakcoating aan Dak & Gevel Noord. “Wij zijn als leveran-cier én adviseur dan ook nauw betrokken bij dit Walibi-project en hebben meegeholpen aan het plan van aanpak om de opdrachtgever te overtuigen”, zegt Roll. Visser en Roll bestempelen de Isonit Dak-coating, die bij een buitentemperatuur vanaf 5 graden Celsius appliceerbaar is, als “de Ferrari onder de dakcoatings”. Het product is waterbestendig en bestaat uit een 100 procent zuivere, met nano polyurethaan gemodificeerde, acrylpoly-meer. “De coating heeft een hoge dek-kracht, snelle verwerkingseigenschappen en droogt snel. Tevens is ‘ie UV- en waterbestendig, dampopen, water- en vuilafstotend en zeer elastisch. Leverbaar in zestien kleuren en vier glansgraden”, aldus Roll. “De verf is al na twee uur beloopbaar, dus een gemiddeld dak is bij goede weersomstandigheden in een dag te coaten”, zegt Visser. De Boer glimlacht. “En dat was nu juist een probleem in februari en maart: het weer zat niet altijd mee. We hadden regelmatig te maken met wind en neerslag. Dan kun je niet spuiten, is het te onveilig voor onze werknemers op de daken en is ook de luchtvochtigheid niet ideaal. We moesten onze planning daardoor regelmatig aanpassen. Het streven van 1 april als opleveringsdatum werd hierdoor niet gehaald. Gelukkig zijn we ruim vóór 1 mei klaar, wanneer het attractiepark weer zeven dagen per week open is en het drukke seizoen hier begint.”

Marktkansen

Volgens De Boer is Walibi Village een mooi referentieproject voor zijn bedrijf. “Doorgaans zorgen woning- en gebouw-bezitters ervoor dat de buitenschil goed in de verf staat. Gek genoeg wordt meestal niet naar het pannendak gekeken, dat hierdoor lelijk afsteekt bij de rest van het exterieur. Je kunt dit simpel verhelpen met een dakcoating, maar veel mensen zijn helaas nog onwetend over deze mogelijkheid.”Roll knikt. “Denk ook aan woningbouwcorporaties. Zij moeten mensen huurwoningen bieden die er goed uitzien. Het aanbrengen van een dakcoating kan zo’n huis al veel aantrekkelijker maken. En denk ook aan herbestemming van panden. Ik zie dan ook volop markt voor het coaten van pannendaken. Ook schilders- en vastgoedonderhoudsbedrijven zouden daar meer op kunnen inspringen. Een dakcoating gaat gemiddeld 10 á 12 jaar mee. Daarna is een nieuwe applicatie-beurt nodig.” De Boer schat dat 80 procent van de hellende daken in Nederland dakpannenbedekking heeft. “De meeste daarvan zijn betonpannen, de zogenoemde sneldekkers. Wat dat betreft is er voor ons landelijk volop potentieel aanwezig.” Roll benadrukt dat Isonit Dakcoating niet geschikt is voor op klei-dakpannen. “Deze zie je onder andere nog veel op oude boerderijdaken. Op kleidakpannen heb je onvoldoende hechting. Onze coating kan wel worden aangebracht op staalplaatdaken en daken van beton, cement, vezelcement en Eternit. Ik raad onze afnemers altijd aan om eerst een proefvlak aan te brengen om de compatibiliteit en hechting tussen de coating en de ondergrond te testen. We bieden ook nog andere specifieke Iso-paint-dakproducten aan.”

Bron:  foto: cube-fotografie.nl tekst: Broer Veenstra (Eisma’s schildersblad)